Dakisolatie

Waarom dakisolatie een goede investering is

Dakisolatie is een manier om een huis beter te isoleren, waarmee het beter bestand zal zijn tegen invloeden van buitenaf. Isolatiemateriaal kan dan ook gezien worden als een werende scheiding tussen binnen en buiten en dat is dan ook precies de reden waarom het zeer regelmatig gebruikt wordt. De voordelen zijn legio en bij de meeste mensen zijn deze voordelen dan ook wel bekend. Lagere kosten voor stoken in de winter, lagere kosten voor koelen in de zomer en natuurlijk wordt het comfort van het huis zelf verhoogd. Toch zijn dit slechts een aantal van de redenen waarom investeren in dakisolatie een goede investering is.

De beste investeringen in het huis betalen zich immers niet alleen terug, zij leveren op langere termijn technisch gezien ook geld op. Goede voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld zonnepanelen en spouwmuurisolatie, maar ook dakisolatie past prima binnen dit rijtje. Dankzij de subsidie die in vele gevallen gegeven wordt op het investeren in dakisolatie, valt de feitelijke investering ook nog eens flink mee. Naast subsidies kan het vaak ook nog eens als kostenpost op worden gegeven bij de aangifte van de belasting, waardoor nog meer voordeel te behalen is.

Maar wat levert het nou precies op? Dat is de andere kant van het verhaal dat er zeer goed uit ziet bij dakisolatie. Dankzij de eigenschappen van warme lucht is het namelijk een logische keuze om het dak te willen isoleren; warme lucht stijgt immers op. Alle warmte die gewonnen wordt, moet daarom in huis kunnen blijven om de warmte door te laten dringen in de lager gelegen kamers. Om dit effect te kunnen bereiken, is het noodzakelijk dat de warmte het huis niet kan verlaten aan de bovenkant. Kan dit echter wel gewoon door het dak naar buiten, dan gaat alle gewonnen warmte simpelweg naar buiten toe. Allemaal euro’s die eigenlijk gewoon direct de prullenbak ingegooid worden. Hetzelfde gaat natuurlijk op tijdens de zomers, waarin alle warmte buiten gehouden zou moeten worden.

Een ander punt is dat dakisolatie een goede investering is omdat het bijdraagt aan de waarde van het huis en er voor zal zorgen dat het huis langer zijn waarde zal kunnen behouden, omdat de weersinvloeden buiten gehouden worden, invloeden die veel schade aan kunnen richten aan de materialen waaruit het huis gebouwd is. Is dat niet precies wat een goede investering inhoudt, het verhogen of vasthouden van een bepaalde waarde?

Daarnaast wordt het huis natuurlijk zelf ook meer waard. Een goed geïsoleerd huis levert meer op bij verkoop en zal uiteraard ook makkelijker te verkopen zijn, zeker wanneer er door dakisolatie meer ruimtes te maken zijn in het huis zelf. Een zolderkamer kan immers functioneren als een extra slaapkamer of een eventuele hobbykamer, zeker door het aanbrengen van dakisolatie. Op die manier is de kans op gevaar voor de gezondheid minimaal, wordt er een kamer gewonnen en tegelijkertijd wordt het huis meer waard en zal de rekening voor het verbruik van energie ook nog eens dalen.

© Copyright 2015 ASPMA