Gevelisolatie

Wat is gevelisolatie?

Wanneer het tijd geworden is om na te denken over mogelijkheden om te besparen of om de waarde van het huis te verhogen, dan bestaat voor beide ideeën een goede oplossing. Door het aanbrengen van isolatiematerialen kan de waarde van het vastgoed verhoogd worden, maar kan er tegelijkertijd flink bespaard worden op onder andere de energierekening. Er zijn echter vele manieren om een huis te isoleren en het is niet altijd even duidelijk welke manier van isoleren het meest verstandig is of welke manier het meest op zal leveren. Technisch gezien worden er drie grote varianten aangeraden. De eerste is dakisolatie, het isoleren van het dak. De tweede is vloerisolatie, oftewel het isoleren van de vloer. De derde is één van de meest toegepaste vormen van na-isolatie, de gevelisolatie. Gevelisolatie is in feite het aanbrengen van isolatie rond of tussen de buitenmuren. Maar daarmee is het verhaal natuurlijk nog lang niet af.

Gevelisolatie in drie vormen

Gevelisolatie is het aanbrengen van isolatiematerialen rond de buitenmuren, of ertussen in. Er zijn grofweg drie varianten van gevelisolatie te onderscheiden. De eerste is de meest effectieve, de spouwmuurisolatie. Wanneer uw huis echter geen spouwmuren heeft, dan zal het onmogelijk zijn om deze te isoleren. Heeft uw huis wel spouwmuren maar zijn deze niet geïsoleerd, dan kan er veel bespaard worden door spouwmuurisolatie toe te passen. Spouwmuurisolatie wordt vaak uitbesteed aan gecertificeerde bedrijven, omdat dit een specialistische klus is en omdat er een inspectie moet worden gedaan van de spouwmuur voordat er begonnen kan worden met de klus.

Heeft uw huis geen spouwmuren, dan zijn er toch manieren om gevelisolatie toe te passen. In dit geval wordt ervoor gekozen om een extra laag aan te brengen langs de buitenmuren. Dit kan aan de binnenzijde, maar er kan ook voor gekozen worden om een extra laag aan te brengen aan de buitenzijde. Dit kan alleen wanneer u het aangezicht van de gevel aan mag passen. Voordelen hiervan zijn dat het effect groter zal zijn, maar ook dat er geen woonruimte verloren gaat. Het lijkt maar een aantal centimeter, maar een aantal centimeter rond alle muren, is toch al snel een aantal vierkante meter.

Het isoleren van de binnenzijde van de buitenmuur is een keuze die niet voor de hand lijkt te liggen, maar technisch gezien is dit wel de meest eenvoudige manier van zelf isoleren. Helaas is het effect wat kleiner dan de andere twee opties en gaat de ruimte ten koste van de woonruimte in huis, en daarmee is het de minst gekozen vorm van isolatie. Feitelijk kan zelfs gesteld worden dat dit de keuze is voor mensen die geen spouwmuur hebben en die het aangezicht van het huis niet aan mogen passen. Wanneer er toch gekozen wordt voor extra isolatie om het huis te beschermen of om geld te kunnen bezuinigen, dan moet er van binnenuit gewerkt worden.

Dit is kort gesteld gevelisolatie. De materialen en technieken die gebruikt kunnen worden, zijn zeer uiteenlopend, net als de bedragen voor het aan laten leggen en de mogelijke besparing. De beste keuze is vaak spouwmuurisolatie, qua prijs en qua besparing.

© Copyright 2015 ASPMA