• september

    5

    2015
  • 3599
  • 0
Hoe leg ik zelf gevelisolatie aan?

Hoe leg ik zelf gevelisolatie aan?

Gevelisolatie is een goede manier om op te werken naar een flinke jaarlijkse besparing. De energiekosten zullen immers aanzienlijk kunnen dalen en daarnaast wordt het huis ook een stuk comfortabeler om in te leven. Er is immers geen sprake meer van tocht en ook kan vocht niet meer het huis binnendringen om daar schade aan te richten, vaak op de plaatsen waar u het niet ziet. Veel mensen hebben echter al flink wat ervaring met klussen en vragen zich af of het mogelijk is om zelf de gevelisolatie aan te leggen. Het antwoord hierop kan zowel ja als nee zijn. Het ligt namelijk volledig aan het huis en aan de omstandigheden die van toepassing zijn.

Vooral niet doen

Er zijn bepaalde situaties waarin het sterk afgeraden wordt om zelf gevelisolatie aan te gaan leggen. Dit is bijvoorbeeld bij muren die in slechte staat zijn, wanneer u denkt dat u er niet genoeg tijd voor heeft of wanneer u simpelweg weinig ervaren bent als klusser. In deze gevallen zal de gevelisolatie namelijk nooit goed aangelegd kunnen worden. In het geval van een beschadigde of slecht onderhouden muur is het overigens volledig af te raden hier iets mee te doen. Het beste is dan vaak de muur af te breken en te laten vervangen door een geïsoleerde spouwmuur. Een slechte muur isoleren is zonde van de moeite en zal leiden tot meer schade.

Heeft u een spouwmuur en wilt u deze met isolatiematerialen vullen, dan is het verstandig om dit werk uit te besteden. Allereerst omdat u geen inspectie uit mag voeren zelf, dit moet een gecertificeerd bedrijf doen. Ten tweede omdat u niet de noodzakelijke machines en gereedschappen heeft om de klus goed en grondig te klaren. Ten laatste is het ook nog zo dat er een gereduceerd tarief geldt op het aannemen van bedrijven die gevelisolatie aanbrengen. Doet u het zelf, dan is het in feite zonde van alle uren werk.

Wanneer wel gevelisolatie zelf aanbrengen?

Er zijn genoeg klussers die zelf aan de slag willen. Wanneer de gevel geïsoleerd kan worden vanaf de binnen- of buitenzijde, dan liggen hier ook genoeg mogelijkheden. Steenwol en glaswol zijn zeer werkbaar, al is het goed om rekenschap te nemen met de risico’s van de kleine vezeltjes die veel irritatie kunnen veroorzaken. Draag daarom altijd kleding met lange mouwen, een gesloten broek, hoofdbescherming en het liefst een mondkapje zodat u de vezels niet inademt.

Zelf gevelisolatie aanleggen begint in de meeste gevallen met het maken van een frame, dat een aantal centimeter van de muur komt te staan en bevestigd kan worden met bijvoorbeeld regels. Hierachter kunnen de isolatieplaten geschoven worden, vaak afgedicht met plastic. Hier overheen kunt u een beter ogend materiaal plaatsen, zoals hout, steen of pleister. Wanneer u niet zeker bent van uw zaak, is het verstandiger een professional in te huren. Ook hier geldt het BTW tarief van 6%.

© Copyright 2015 ASPMA