Na-isolatie

Na-isolatie om het huis weer thuis te maken

Na-isolatie wordt vaak genoemd als een ideale mogelijkheid om te zorgen dat er flinke besparingen behaald kunnen worden. Logisch natuurlijk, vandaag de dag gaat het veel om geld en de crisis heeft ervoor gezorgd dat veel mensen zich veel meer bewust zijn geworden van de waarde van geld en de gevolgen van te veel besteden aan dingen die niet nodig zijn. Toch is na-isolatie niet alleen maar ideaal vanwege dit financiële plaatje, het draait niet altijd om geld en zeker niet op de momenten dat het gaat om de plek waar we wonen, ons huis. We maken lange dagen op het werk, we zijn altijd maar druk en op die momenten dat we dan eindelijk thuis zijn, dan is het ook de bedoeling dat we tot rust kunnen komen en weer even op kunnen laden. Hoewel het niet zo voor de hand liggend lijkt, speelt na-isolatie hierin ook een aanzienlijke rol. Het kan namelijk veel van de standaard ergernissen van bewoners van huizen uitschakelen, zodat het huis ook weer echt een thuis wordt zonder dat er van alles aan het irriteren is.

Laten we beginnen met de grootste ergernissen die mensen in huis kunnen hebben. De meest genoemde is toch wel geluidsoverlast. Het horen van mensen die over de straat lopen, auto’s die langsrijden of miauwende katten ’s nachts. Er wordt gedacht dat het geluid door de ramen komt, maar bij slecht geïsoleerde muren of daken kan het geluid ook gewoon hier doorheen komen. Wanneer er na-isolatie gebruikt wordt als dichting van het dak of de muren, dan zal de geluidsoverlast van buiten veel minder zijn. Het omgekeerde gaat ook op. Wordt de muziek een keer hard gezet, dan zal dat buiten veel minder te merken zijn en daarmee is de overlast van twee kanten aanzienlijk minder.

Een andere irritatie is tocht in huis. Het zorgt voor een onbehaaglijk gevoel, is vervelend en kan leiden tot verkoudheid. Ook dit is te wijten aan een gebrek aan isolatie. Worden de muren beter geïsoleerd, dan heeft tocht geen kans meer. Dit gaat overigens ook op voor kilte of vocht in huis, ook deze nare invloeden worden uitgeschakeld door na-isolatie. En wat te denken van koude muren en koude vloeren? In de winter wordt veel gestookt, maar de vloer en de muren blijven koud doortrekken waardoor het nog altijd onbehaaglijk is in huis. Dit komt door de invloeden van buiten de hun weerslag hebben op de vloer en de muren. Door na-isolatie zal dit niet meer gebeuren, de vloer en muren zullen de temperatuur in huis overnemen waardoor het snel warmer voelt en er minder gestookt hoeft te worden om hetzelfde effect te kunnen hebben.

Na-isolatie is dus niet alleen maar een handige manier om financieel beter af te zijn, het zorgt er ook voor dat het huis een stuk aangenamer en comfortabeler zal worden en aan zal voelen. Aangezien het de plek is waar we het meest onszelf kunnen zijn, is het wel net zo handig om deze voordelen ook een plek te geven.

© Copyright 2015 ASPMA