Spouwmuurisolatie

Voordelen van spouwmuurisolatie

Spouwmuren worden al een geruime tijd gebruikt in de aanleg van huizen, afgerond bijna honderd jaar zelfs. Vlak na de Eerste Wereldoorlog werd begonnen met het bouwen van spouwmuren in België en Nederland, maar de manier waarop dit gedaan werd, is nauwelijks vergelijkbaar met de manier waarop het nu gebeurt. De ervaring van de mensen in die tijd was dat een dubbele muur een betere bescherming zou bieden tegen het vocht; de spouwmuren zouden het binnendringen van vocht in de huizen aanzienlijk kunnen vertragen. De manier waarop de muren werden gezet liet echter te wensen over, maar bij gebrek aan kennis en geld (vanwege de grote crisis destijds) was dit al een revolutionaire aanpak. Het duurde maar liefst zestig jaar voordat de volgende innovatie zou komen, de spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie was weinig kennis over, dit kwam pas echt goed op gang na de Tweede Wereldoorlog, maar bij het gebrek aan geld en noodzaak werd er weinig met de kennis gedaan. Het duurde tot 1973, de eerste grote oliecrisis waarbij de prijzen van olie en diesel de lucht inschoten. Het warm stoken van de huizen werd ineens tweemaal zo duur en dit was het moment dat voor velen de kogel door de kerk was. Er moest ingegrepen worden om flink te kunnen bezuinigen, want op deze manier zouden de meeste gezinnen failliet gaan. Toch gebeurde het de eerste winter slechts mondjesmaat, de grootste verandering was dat er in de bouw na werd gedacht over goede toepassingen van de isolatie, welke al snel vorm kregen. De meeste gezinnen begonnen nog niet direct met isoleren, dit duurde nog een aantal jaar.

De voordelen van spouwmuurisolatie

Een van de grootste voordelen van spouwmuurisolatie is hiermee al genoemd: Het beter vasthouden van de warmte in huis, waardoor er minder energie nodig is om het huis te verwarmen. In de zomer is precies het omgekeerde effect bereikt; de warmte blijft buiten en het huis is koel. Een groter voordeel van spouwmuurisolatie is echter dat het binnen minder warm hoeft te zijn. Door de goede manier van isoleren is er namelijk geen tocht of trek in huis, waardoor het al snel een stuk warmer en aangenamer aan zal voelen in de woning zelf. Dit zorgt voor een meer comfortabele leefomgeving en dat betaalt zich al snel terug. De muren voelen niet meer kil en koud aan en er trekt geen kou meer door de muren het huis in.

Toch zijn er op de langere termijn voordelen van spouwmuurisolatie die door sommige mensen nog belangrijker gevonden worden. Vaak wordt er gewezen op de extra beschermende werking. Spouwmuren zelf houden het vocht redelijk goed buiten, maar met goede spouwmuurisolatie trekt het vocht helemaal het huis niet meer in. Daarnaast zijn beide spouwmuren beter beschermd dankzij de isolatie, die ervoor zal zorgen dat dieren, kou en vocht ook geen plaats zullen hebben tussen de twee spouwmuren. Daarmee is spouwmuurisolatie een investering die zich hoe dan ook terug zal betalen, of dit nou op de kortere of langere termijn is.

© Copyright 2015 ASPMA