• september

    5

    2015
  • 3793
  • 0
Tips voor het zelf aanleggen van dakisolatie

Tips voor het zelf aanleggen van dakisolatie

Wanneer u besluit om zelf dakisolatie aan te leggen, dan zijn er een aantal dingen die u in de gaten zou moeten houden om een maximaal effect te kunnen bereiken. Een half effect is namelijk zonde van het werk en de schade die de losse eindjes kunnen veroorzaken, die zouden helemaal zonde zijn van alle inspanningen. Voordat u begint met het aanleggen van de dakisolatie is het dan ook verstandig om eerst het dak aan de binnenzijde van het huis goed te controleren op zwakke plekken, gaten of rot. Wanneer hier isolatie overheen geplaatst wordt, ontstaan er namelijk grote problemen op plekken die na het isoleren niet meer gezien kunnen worden en waar het ingrijpen dus ook per definitie te laat zal zijn. Daarnaast zal het proces van rotting of verval versneld worden door het afdichten van het probleem. Zijn er echter geen problemen en ziet alles er goed uit, dan is het tijd om te beginnen met het aanbrengen van de isolatiematerialen.

Voordat u begint is het aan te raden om alle materialen en gereedschappen die nodig zullen zijn op de plaats te hebben. Het constant heen en weer moeten lopen is al snel irritant, zeker wanneer u het hele huis door zal moeten om bij het dak te kunnen komen. Wanneer u alles op de plek heeft en u heeft bepaald welk soort isolatiemateriaal u gaat gebruiken, dan kunt u de trap op om te meten. Zeker bij glaswol en rotswol is het zo dat er in de meeste gevallen eerst een frame wordt gemaakt, een centimeter of vier a vijf van het dak af (afhankelijk van de dikte van het materiaal uiteraard) om hierachter het isolatiemateriaal te plaatsen. Hiervoor worden in de meeste gevallen regels gebruikt die aan het dak bevestigd worden, waarna deze verbonden worden met de hulp van panlatten. Deze constructie is ideaal om de isolatieplaten achter te hangen. Zorg dat de ruimtes krap zijn, het is beter te moeten aandrukken dan dat er ruimte overblijft. Kieren en gaten zorgen er namelijk voor dat het effect verloren zal gaan.

Wanneer de isolatie achter het frame bevestigd is, kunt u de gaten dichtstoppen die meestal gevonden kunnen worden tussen de muur en het dak zelf. Het kost wat tijd, maar dan weet u ook zeker dat alles goed afgesloten is voordat u verder gaat met de laatste stap van het isoleren. De laatste stap is het afdichten van het frame met een sluitend materiaal, zoals plastic. Dit is een extra zekerheid die twee kanten op werkt. Het sluit het isolatiemateriaal nog eens extra af, maar zorgt er tevens voor dat er geen isolatiemateriaal het huis in kan vallen. Vervolgens kunt u gipsplaten of ander materialen tegen het frame aanbrengen, om het aangezicht wat te verfraaien.

Bent u niet zo zeker van de situatie of uw eigen kunnen, dan kan het verstandig zijn om de hulp in te schakelen van een expert. Gokken is niet verstandig wanneer het aankomt op uw onroerend goed.

© Copyright 2015 ASPMA