• september

    5

    2015
  • 3552
  • 0
Verschillende manieren van vochtbestrijding

Verschillende manieren van vochtbestrijding

Vochtbestrijding is de enige manier om vochtproblemen het huis uit te krijgen. Vochtproblemen kunnen zorgen voor veel schade aan het huis en de mensen die in het huis wonen en juist dit kan leiden tot veel grotere problemen dan alleen een vochtplek of plaatselijke schimmel. Wanneer er niet tijdig ingegrepen wordt, zullen de gevolgen nauwelijks te overzien zijn en deze worden letterlijk met de dag groter. Er zijn echter verschillende manieren om vocht te lijf te gaan, maar het is nog beter om van tevoren al maatregelen te nemen zodat vochtproblemen in eerste instantie al niet zullen ontstaan. Wat te denken van het afdichten van de kelder, het behandelen van de muren, het afwerken van spleten en kieren en het isoleren van het dak?

Alle manieren die gebruikt kunnen worden om maatregelen te treffen tegen vochtproblemen kunnen zo vormgegeven worden dat er nog meer positieve effecten kunnen ontstaan tegelijkertijd. Het beste voorbeeld ligt misschien nog wel in de kelder. Dit is vaak een donkere en natte ruimte en wordt daarom alleen gebruikt voor de opslag van bijvoorbeeld etenswaren in blik. Door een goede kelderdichting te gebruiken of bekuiping te gebruiken in de kelder, kan deze ruimte een begaanbare en leefbare ruimte worden. Hier kan bijvoorbeeld een hobbykamer van gemaakt worden, een sportzaal of zelfs een woonkamer voor de kinderen waarin games gespeeld kunnen worden zonder dat iemand er last van heeft!

Ook bij het dak is er een dubbele winst te halen, maar hier ligt ook één van de grootste risico’s. De warmte in het huis stijgt op en wanneer er sprake is van condens, dan zal dit ook opstijgen. Tegelijkertijd zijn er veel weersinvloeden aan de andere kant van het dak die hun tol eisen op het dak. Dit kan ervoor zorgen dat er een natte en warme plek ontstaat tegen de dakrand, welke onvermijdelijk zal zorgen voor problemen met vocht. Door een betere isolatie kunnen de twee factoren gescheiden worden, waarbij het belangrijk is eerst goed te ventileren, omdat anders het vocht opgesloten wordt in de krappe ruimte achter de isolatie. Door een betere isolatie aan te brengen met plastic zijdes, zal het vocht niet langer van buiten naar binnen kunnen komen. Tegelijkertijd zal de energierekening dalen, omdat de opstijgende warmte niet langer via het dak naar beneden kan komen.

Ook grind langs de buitenmuren kan op twee manieren gebruikt worden. Allereerst zal het regenwater makkelijker wegzakken, waardoor het niet tegen de buitenmuren aan zal blijven staan en niet op kan trekken via de muren het huis in. Tegelijkertijd is dit een mooie manier om een pad langs het huis op te maken of eventueel zelfs een terras aan te leggen met tuinstoelen en andere meubelen.

De truc is combineren. Vochtwering is natuurlijk een prima doel, maar het is nog veel handiger wanneer dit element uitgewerkt kan worden tot iets wat op meerdere manieren functioneel kan blijken. Zo heb je ook nog eens extra loon van de verrichte inspanningen, welke ook duidelijk zichtbaar zullen zijn.

© Copyright 2015 ASPMA