Vochtbestrijding

Vochtbestrijding voor behoud van het huis

Veel eigenaren van huizen zijn druk bezig met het aanpassen en het renoveren van het huis. Dit kan vele redenen hebben, maar de top drie van redenen zijn de volgende. Het behoud van het huis, de leefbaarheid van het huis vergroten en het verlagen van de energierekening. Waar de nadruk op komt te liggen bij het verbouwen en renoveren is uiteraard per huis en gezin verschillend, maar wat opvallend is, is dat het al lang niet meer alleen om de zo vaak genoemde energierekening gaat. Neem bijvoorbeeld vochtbestrijding in huis; uiteraard doet dit de energierekening wat dalen, maar het gaat hierbij veel meer nog om het behoud van het huis en het vergroten van het comfort en de leefomstandigheden in huis zelf. Om het zo te stellen is vochtbestrijding belangrijker voor het huis en de inwonende mensen zelf, dan dat het hier gaat om een besparing van de maandelijkse kosten.

Toch zal vochtbestrijding in het bredere plaatje wel een flinke kostenbesparing opleveren, maar dit is alleen in vergelijking met een soortgelijke situatie waarin besloten wordt niet in te grijpen. Vochtproblemen verspreiden zich namelijk snel door het huis heen en kunnen op deze manier grotere schade aanrichten, welke veel moeilijker aan te pakken zal blijken en waarbij er veel meer geïnvesteerd zal moeten worden om de problemen bij de bron aan te kunnen pakken.

Het behoud van het huis

Toch is vochtbestrijding vooral gepind op het behoud van het huis en het vermijden van gezondheidsproblemen. Zeker jonge kinderen en oudere mensen kunnen veel last krijgen van onder andere de luchtwegen wanneer er vochtproblemen in huis zijn. Dit kan leiden tot schimmels en zwammen, welke desastreuze gevolgen kunnen hebben voor mensen met reuma of astma. De problemen zullen hierdoor zienderogen groter worden en de kans is groot dat dit kan resulteren in een overlijdensgeval tijdens de nacht. Een huis met vochtproblemen is slecht voor de gezondheid, maar tevens zijn vochtproblemen een zware last voor de materialen in het huis zelf. Materialen worden immers afgebroken door vocht, schimmels en zwammen en dit zorgt voor een enorme verzwakking van het huis, welke juist gebouwd is op de kracht en eigenschappen van de materialen welke niet langer behouden kunnen blijven door de problemen met het vocht. Een kleine plek op de muur of de grond zal op deze manier van kwaad tot erger worden en uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot instortingsgevaar.

Door aandacht te besteden aan vochtbestrijding nog voordat deze problemen zich vergroten, kan voor een klein bedrag het huis weer veilig en vertrouwd worden gemaakt. Hoe eerder er ingegrepen wordt, hoe beter het is voor het huis, de bewoners en de portemonnee. Zijn er nog geen problemen en is het de bedoeling dat er nooit aan vochtbestrijding gedaan zou moeten worden, dan is dit een goed moment om je te verdiepen in vochtwering, de preventieve aanpak om de grotere problemen met vocht en schimmels buiten de deur te kunnen houden. Het biedt geen garantie, maar wel extra zekerheid.

© Copyright 2015 ASPMA