• september

    5

    2015
  • 3764
  • 0
Waarom na-isolatie altijd zinvol is

Waarom na-isolatie altijd zinvol is

Er zijn innovaties en renovaties die zowel voordelen als nadelen hebben. In deze gevallen is het de moeite waard om deze tegen elkaar af te wegen, zodat er een duidelijk beeld ontstaat van het rendement. Zo kan immers het beste bepaald worden of het de moeite waard is, of dat het eigenlijk onzinnig is omdat het niet genoeg oplevert. Bij na-isolatie gaat dit verhaal niet op, na-isolatie is immers altijd zinvol en in de meeste gevallen gaat het om besparingen van honderden euro’s per jaar, die over het hele jaar terug verdiend kunnen worden. De meeste mensen zijn zich goed bewust van de voordelen, maar niet overal is even goed bekend wat de voordelen zijn en waarom na-isolatie eigenlijk altijd zinvol is.

Vele voordelen

Na-isolatie is een verhaal van vele voordelen op vele vlakken. Laten we beginnen met de voordelen die de grote besparingen opleveren. Er zijn drie varianten: Na-isolatie kan betrekking hebben op de vloer, het dak en de buitenmuren. Welke variant er ook gekozen wordt, de investering is redelijk gering en de besparingen kunnen oplopen tot honderden euro’s per jaar. In de winter wordt de warmte van het huis beter vast gehouden waardoor er minder gestookt hoeft te worden en in de zomers hoeft er aanzienlijk minder gekoeld te worden, omdat de warmte in dit geval gewoon buiten het huis gehouden wordt. Niet alleen is de temperatuur dus veel beter te regelen, de vervelende invloeden die invloed hebben op de temperatuur in huis worden ook nog eens extra geweerd. Aangezien de kosten voor energie al flink hoog zijn en naar verwachting alleen maar hoger zullen worden, is dit dus een besparing die zich zeker zal laten merken (zowel met de huidige situatie als met een situatie in de toekomst).

In de winter en de zomer zijn er echter nog veel meer voordelen te bedenken die allemaal gerelateerd zijn aan na-isolatie, maar ook in de herfst en de lente gaan deze voordelen op. Wat te denken van geluidsoverlast door dunne muren of dunne daken? Met na-isolatie vervalt dit probleem, net als het probleem van vocht in huis. Vocht kan makkelijk door dunne muren en niet geïsoleerde vloeren en daken heen komen. Zijn deze echter wel geïsoleerd, dan kan het vocht nauwelijks of geheel niet door de isolatiematerialen heen komen, waardoor het nooit het huis in zal kunnen komen. Ook zal het huis direct behaaglijker aanvoelen. Omdat u zelf de temperatuur kunt regelen en de invloeden van buiten ook buiten kunt houden, is het leefklimaat in huis een stuk beter. Vooral dichtbij de vloer natuurlijk, want deze zal niet meer koud doortrekken, net als de muren en het dak.

Na-isolatie is dus altijd zinvol, omdat er op elk moment wel een voordeel te bedenken is dat in het voordeel preekt van na-isolatie. Flinke besparingen zijn altijd al een goed begin, maar samen met de overige voordelen was voor veel mensen de knoop al snel doorgehakt natuurlijk.

© Copyright 2015 ASPMA